Mitä bridge on?

Voit pelata missä maailman kolkassa hyvänsä

Bridge on yksi laajimmille levinneistä harrastuksista maailmassa. Matkustitpa melkein mihin hyvänsä, löydät aina bridgekerhon. Bridge onkin erinomainen tapa päästä tutustumaan erilaisiin ihmisiin, ei ainoastaan kotikaupungissasi vaan kaikkialla maailmassa.

Onko bridge vaikea oppia?

Vaikka bridge ei ole helppo harrastus opittavaksi - yleensä peruskurssi koostuu noin kymmenestä oppitunnista - silti jokainen oppii bridgeä pelaamaan. Ja kun bridge on opittu, on lajia helppo harrastaa, jos tyytyy pelaamaan "sosiaalisessa" mielessä, eikä niinkään kilpailuviettiä tyydyttääkseen. Mutta halutessasi voit kehittää itseäsi pelaajana rajattomasti.

Bridge on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen

Korttipelikö urheilua? Kyllä, mutta pitää muistaa, ettei bridge olekaan tavallinen korttipeli. Huipputasolla bridge vaatii harrastajaltaan paljon.

Miksi bridge on taitopeli eikä "tuurilaji"?

Kun bridgeä pelataan kilpailulajina, ei ole merkitystä sillä, onko sinulla hyvät tai huonot kortit. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, "brikkaa", jossa jokaisen neljän pelaajan kortteja varten on taskut. Kun jako alkaa, jokainen pelaaja ottaa omat korttinsa brikkataskusta, ja kun jako on päättynyt, kortit laitetaan takaisin samaan taskuun kuin mistä ne jaon alkaessa otettiin. Tämän jälkeen jako lähtee kiertämään muihin pöytiin ja muut parit pelaavat jaon aivan samanlaisena. Tämän vuoksi ei ole tärkeää, minkälaiset kortit sinulla on, vaan kuinka hyvin pelaat samoilla korteilla kuin muutkin parit.

Bridge on tasa-arvoinen urheilulaji

Bridge on ainoita urheilulajeja, missä esimerkiksi liikuntaesteinen voi kilpailla aivan tasaväkisesti ketä vastaan hyvänsä. Ei ole väliä oletko nuori tai vanha, nainen tai mies, rikas tai köyhä, jokaisella on bridgepöydässä samat mahdollisuudet menestyä.

Bridge ei ole uhkapeli

Suomessa bridgen kehityksen esteenä on ollut se tosiasia, että tämän lajin pelivälineinä ovat tavalliset pelikortit. Vieläkin valitettavan moni uskoo bridgen peluun olevan "kortin läiskimistä", ehkä jopa rahasta pelattavaa uhkapeliä.

Bridge on kuitenkin kilpailupeli, ei rahapeli. Kun bridgeä pelataan kerhoilla tai kilpailuissa, on osallistujien tavoitteena pelata paremmin kuin muut ja nähdä nimensä tuloslistalla korkeammalla kuin kanssakilpailijansa. Osallistumismaksut ovat pieniä, yleensä muutaman euron kerhoillasta, ja palkinnot sen mukaisia. Kun nykyään harrastaa melkein mitä tahansa, joutuu kukkaron nyörejään hellittämään melko tavalla. Onneksi näin ei ole bridgessä.

Haluatko vain harrastaa - vai onko tavoitteenasi kilpailu lajin huipulla?

Yksi bridgen parhaita puolia on se, että voit asettaa omat tavoitteesi lajin suhteen haluamallesi tasolle. Suurin osa bridgen pelaajista tyytyy olemaan "harrastelijoita", käyvät kerholla kerran viikossa tapaamassa pelikavereitaan, eivätkä ota menestystä liian vakavasti. Mutta jos haluat, voit kehittää itseäsi lukemalla teoriakirjoja ja pelaamalla hyvätasoisia kansallisia ja kansainvälisiä turnauksia. Huipputasolla bridge on rankka urheilulaji. Kun kahden viikon turnauksessa joudut koko ajan viemään keskittymisesi äärimmilleen, kysyy se henkisen kantin lisäksi myös hyvää fysiikkaa.

Bridgen säännöt

Koska bridge ei ole aivan helposti opittava peli, ei sen sääntöjäkään ole kovin helppoa esittää lyhyesti.

Bridge on pareittain pelattava neljän hengen korttipeli. Vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parit, joita kutsutaan ilmansuuntien mukaan pohjois-etelä ja itä-länsi pareiksi Jokainen bridgejako koostuu kahdesta eri vaiheesta. Ensin tarjotaan, jolloin pelaajat lupaavat ottaa jonkun määrän tikkejä joku maa valttina tai ilman valttia. Tarjoaminen on "huutokauppaa". Kun joku pelaaja tekee niin korkean tarjouksen, ettei muut halua tätä ylittää tarjoaminen päättyy ja alkaa tikkipelivaihe.

Tikkipelivaiheessa toista pelaajaa siitä parista, joka teki korkeimman tarjouksen, kutsutaan pelinviejäksi. Pelinviejän partneria kutsutaan lepääjäksi, joka laittaa korttinsa pöydälle näkyviin järjestettynä maittain ja arvojärjestykseen. Pelinviejä pelaa tavallaan kaksilla korteilla. Hän pelaa vuorollaan kädestään haluamansa kortin, ja lepääjän ollessa pelivuorossa hän määrää, minkä kortin lepääjä pelaa.

Mukaan harrastamaan

Kajaanin Bridgekerho pelaa torstaisin kello 17 Puisto Bowlingissa, poliisiaseman lähellä. Tule tutustumaan.


Suomen Bridgeliiton kotisivut

www.bridgefinland.com


Kajaanin Bridgekerho ry

Juha Luostarinen

0400-586 118

iikori@hotmail.com

https://www.facebook.com/kajaanibridge/
Kajaanin Bridgekerho ry. Pelipaikkana torstaisin kello 17:30 Puisto Bowling
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita